LIVSSTIL FOR PSYKEN

Fremover vil jeg skrive flere innlegg som tar for seg temaet livsstil for psyken - postene skal hete “for psyken” .

I serien «for psyken» vil jeg dekke emner som kosthold, trening, lek og hobbyer, samt mestring. Målet er å forklare hvordan disse faktorene henger sammen, hvorfor de er viktige, og hvordan du kanskje kan implementere noen av dem i din egen hverdag.

Husk at psyken er sammensatt, og det finnes ikke én universell oppskrift for å ha god psykisk helse igjennom livet. Vi er alle forskjellige, og utgangspunktet vårt varierer. Likevel har forskning vist at disse faktorene spiller en betydelig rolle for psyken.

Men først: Når vi snakker god psykisk helse handler ikke dette om mennesker som er glade hele tiden, fordi ingen er det. Men mennesker som opplever mange positive følelser igjennom hverdagen og handterer negative følelser på en måte som gjør at de ikke tar over.

En stor del av følelsesreguleringen, glede og energi kommer fra livsstil - altså vaner i det du gjør med kroppen din hver dag.

Hjernen er ikke hugget i stein.

Mange mennesker blir veldig støkk i tanken på biologi vs miljø. Hvor de ofte tenker at hjernen/“biologien” ikke er mulig å endre. Men ingenting er så enkelt. Biologien i hjernen vår endrer seg hele tiden. Den endres i takt med hvordan vi samhandler med miljøet, hvordan vi tolker/tenker på miljøet og oss selv. Du kan skape en sunn hjerne som har energi, kapasitet til endring og gode forutsetninger til å skape positive følelser ved å endre livsstil.

Hvorfor er livsstil så viktig? Som en muskel endrer hjernen seg ved bruk.

Her er det snakk om all bruk (godt og vondt). Dette er spennende, men vi kan faktisk observere endringer i hjernen etter hvert som folk endrer atferd, har endret vaner eller gjennomgår store livsendringer. Dette er ikke fordi det er noe «biologisk galt» med hjernen men fordi, akkurat som en muskel vil den endre seg når den blir utsatt for ny stimuli. For eksempel er det observert reversible endringer i hjernen til mennesker som opplever alvorlig depresjon, angstlidelser og store livesendinger som svangerskap/barsel. I tillegg vil hjernen endre seg litt hver gang du lærer noe nytt.

Endringer i hjernen = endringer i hvordan den kommuniserer på, hvordan du ser på verden/deg selv og hvordan du handterer følelser. Vi skal igjennom flere temaer som alle er en del av en sunn livsstil og en sunn hjerne.

Felles ved alle de temaene vi skal igjennom er at de alle må være en del av hverdagen - de må bli vaner. Det er også her mange strever fordi det krever ganske mye av oss å endre vaner i hverdagen. Men det er overholde ikke umulig og det er grunnen til at jeg vil skrive om det.

Målet mitt videre er også å samle tips til vanenedringer. Så her vil jeg også høre om dine erfaringer med vanenedringer:

Hvilke vaner har du endret?

Hvordan fikk du det til?

Hvordan hjalp dette deg videre?

Neste
Neste

Innsikt & Inspirasjon