INGREDIENSER FOR EFFEKTIV TERAPI
Av Psykolog Julie Melsom
Råd som “du burde snakke med noen” eller “du burde gå til en terapeut” blir ofte gitt til dem som sliter psykisk. Disse rådene er gitt i beste mening og er tildels helt riktige. Men effekten av terapi går langt forbi det å snakke om sine problemer. Fordi vi som helsepersonell er dårlige på å forklare hva terapi innebærer er det lett å søke feil hjelp eller å ikke oppnå det fulle utbytte av terapien.
Tenk på vellykket terapi som baking. Du trenger de riktige ingrediensene for å få god og varig effekt:
Behandlingsmetoden: En evidensbasert metode som fungerer.
Terapeutens ferdigheter og erfaring
Definerte mål, forventninger og måling av fremgang
DEG: Motivasjon, tro på endring og kunnskap om metode
Ingrediens én: Behandlingsmetoden
Behandlingsmetoden er sannsynligvis den viktigste informasjonen du bør se etter når du søker effektiv terapi.
Behandlingsmetode: På samme måte som i medisin, er effektiv terapi avhengig av etablerte behandlingsmetoder. Disse metodene er designet for å adressere de underliggende mekanismene som bidrar til ulike lidelser. De vanligste tilnærmingene fokuserer på to hovedområder: tanker (kognisjon) og atferd (hva du gjør med kroppen).
Hvorfor det er effektivt: Tenk på hjernen din som en muskel—den tilpasser og endrer seg naturlig med bruk. Vaner i atferd og hvordan du oppfatter verden gjennom tankene påvirker helsen til hjernen. Tenk på terapi som fysioterapi: På samme måte som et smertefullt kne kan bli bedre ved å justere dine daglige treningsrutiner, forbedrer du også din mentale helse ved å endre i dine daglige vaner.
Evidensbasert: Dette er veldig viktig! “Evidensbasert” refererer til metoder som har blitt grundig testet gjennom omfattende kliniske studier og bevist å være effektive for å behandle ulike mentale lidelser. Ikke alle behandlingsmetoder er like; noen har betydelig mer vitenskapelig støtte enn andre. Å behandle symptomer med riktig tilnærming kan gjøre en stor forskjell.
Ingen standardmetode: På samme måte som i medisin, vil behandlingsmetodene variere avhengig av det underliggende problemet.
Hva du bør se etter: Terapeuter refererer ofte til sine metoder ved hjelp av forkortelser som CBT, ACT, DBT og MCT. Denne informasjonen er sannsynligvis den viktigste faktoren å vurdere når du søker etter en terapeut. Dessverre presenteres det ofte på en begrenset og forvirrende måte, som kan gjøre det vanskelig å forstå.
Jeg har forsøkt å gjøre det enklere ved å lage en kort oversikt over noen effektive terapi-metoder HER.
Viktig: De fleste effektive terapimetoder er designet for å være kortsiktige og bør avsluttes når de ønskede resultatene er oppnådd. Du trenger ikke terapi gjennom hele livet for å være “frisk”, faktisk så er god mental helse knyttet til sunne vaner som legger til rette for at positive følelser skal få mest mulig plass. Terapien skal ha som mål at at du skal kunne opprettholde disse vanene igjennom livet.
Ingrediens to: Terapeuten
For å få positive resultater fra terapi, bør terapeuten din ha disse kvalitetene:
Ferdigheter og erfaring: En terapeut sin ekspertise, empati og mellommenneskelige ferdigheter er avgjørende. En dyktig terapeut tilpasser tilnærmingen sin til dine behov og vansker.
Allianse: Dette refererer til relasjonen du har med terapeuten din. Du bør føle deg forstått og trygg, slik at du kan være åpen og ærlig under timene. En god terapeutisk allianse er viktig for best mulig resultat.
Kulturell kompetanse: Terapeuten din bør forstå og respektere din kulturelle bakgrunn og verdier.
Motiverende: Terapi bør være både motiverende og målrettet. Terapeuten din bør kontinuerlig kommunisere de tiltakene som benyttes og målene du jobber mot. Dette fremmer motivasjon og skaper et miljø der læring kommer lettere.
Egenskapene over kan være vanskelige å få tak på i et “Google-søk” fordi de er svært personlig. Vennen din kan like terapeuten sin, mens du kanskje ikke føler det samme—og det er helt greit; vi er alle forskjellige.
Mitt forslag er å finne en som har riktig erfaring og jobber med en metode som passer til det du ønsker å jobbe med. Deretter må du bare prøve!
En viktig regel: Den beste terapien kommer fra ærlig tilbakemelding og åpen samtale. Hvis du ikke føler deg forstått, gi terapeuten beskjed. Hvis det å ikke bli forstått blir et mønster, kan det være på tide å vurdere et terapeut-bytte.
Husk at relasjonen med terapeut ikke skal være det samme som andre relasjoner i livet (f.eks venner, partner, familie). Relasjonen med terapeuten skal være veldig ensidig - hvor dine behov/din behandling er viktigst! Denne relasjonen skal også brytes så fort ønsket resultat er oppnådd.
Ingrediens tre: Forventninger, mål og evaluering av fremgang
Målet med terapi er “varig symptomlindring,” som betyr at du ikke lenger skal føle deg overveldet av følelser til det punktet hvor det forstyrrer hverdagen.
Det er viktig å huske at ingen terapi kan love konstant lykke—fordi, ingen er lykkelige hele tiden. Terapi handler om å lære å håndtere negative følelser slik at de ikke tar kontroll. Det handler om å navigere frykt, tristhet og skam uten at de påvirker livskvaliteten din.
Å sette realistiske og klare mål er med på å bidra til gode resultater. I tillegg, bør terapeuten din regelmessig evaluere fremgangen, ofte ved hjelp av spørreskjemaer eller enkle sjekk-spørsmål. Dette fordi bedring ikke alltid skjer linjert eller er tydelig. For eksempel: er du alltid bevisst på effekten av vaneneendringer som trening, kosthold? Muligens ikke før det har gått en stund. Dette fordi slike endringer skjer gradvis og blir en del av hverdagen litt ubevisst.
Navigering av negative erfaringer fre tidligere terapi
Mange klienter kommer til ny terapeut med dårligere erfaringer fra tidligere behandling. Terapi kan faktisk ha bivirkninger.
Prøv å ikke ta med deg tidligere negative erfaringer inn i ditt nye terapeutiske forhold. Hver terapeut er forskjellig og bruker forskjellige metoder.
Ingrediens fire: DEG
Jeg ser på terapi som en “quick fix” i den forstand at et terapiforløp kan være kort og effektivt, men la oss være ærlig: det er ikke lett. Å endre vaner og lære nye mestringsstrategier krever innsats, motivasjon og kan være ubehagelig til tider.
Troen på din evne til endring er en av de viktigste ingrediensen for suksess. Det kan virke åpenbart, men vi holder ofte definerende tanker om vår evne til å vokse i visse situasjoner. Disse tankene kan høres ut som: “Jeg kan ikke lære matematikk fordi jeg er dårlig i det,” “Jeg kan ikke stå opp tidlig fordi jeg ikke er en morgenperson,” “terapi vil ikke fungere for meg; jeg har tatt skade av det som har skjedd,” eller “jeg har ingen kontroll over følelsene/ tankene mine.” Å utfordre disse tankene er avgjørende for å oppnå varig endring.
Videre vil forventningene dine om innholdet i terapien påvirke dens effektivitet. Hvis du har tydelige forventninger til terapien å de ikke blir møtt, kan det svekke din tillit til prosessen. For eksempel: Hvis du forventer å diskutere barndomsproblemer eller å analysere gamle minner, men ikke opplever det, kan føre til at du tenker at terapien blir feil. I virkeligheten er det flere effektive terapimetoder hvor en ikke bearbeider fortiden. Prøv å forstå metoden som blir brukt.
Oppsummert
Effektiv terapi, på samme måte som baking, krever spesifikke ingredienser for å fungere. Finn en terapimetode som passer ditt behov, en terapeut som forstår /motiverer deg og ha realistiske forventninger. Du kan absolutt bi bedre, men det kan være krevende og du må utfordre deg selv.
-
Cuijpers, P., Karyotaki, E., Weitz, E., Andersson, G., Hollon, S. D., & van Straten, A. (2016). The effects of psychotherapies for major depression in adults on remission, recovery and improvement: A meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 202, 511-518. https://doi.org/10.1016/j.jad.2016.05.059
Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A meta-analytic review. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427-440. https://doi.org/10.1007/s10608-012-9476-1
Kazdin, A. E. (2017). Evidence-based treatments in child and adolescent mental health: An overview of the evidence. Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology, 46(6), 778-794. https://doi.org/10.1080/15374416.2017.1310779
McHugh, R. K., & Barlow, D. H. (2010). Dissemination and implementation of evidence-based psychological treatments: A review of the literature. Psychological Science in the Public Interest, 15(2), 75-88. https://doi.org/10.1177/1529100610383495
Norcross, J. C., & Wampold, B. E. (2011). The importance of the therapeutic alliance in psychotherapy. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training, 48(1), 8-16. https://doi.org/10.1037/a0020900
Rouen, L. M., & Schreiber, J. (2019). Cultural competence in therapy: A review of the literature. International Journal of Psychological Studies, 11(2), 1-12. https://doi.org/10.5539/ijps.v11n2p1
Wampold, B. E., & Imel, Z. E. (2015). The Great Psychotherapy Debate: The Evidence for What Makes Psychotherapy Work. Psychotherapy Research, 25(1), 30-41. https://doi.org/10.1080/10503307.2014.924226